Google Page Rank

⚠️Varoitus ⚠️ Hakukone nörtteilyä tiedossa!

PageRank- algoritmi (tai lyhyesti PR)

Pagerank on Larry Pagen ja Sergey Brinin Stanfordin yliopistossa 90-luvun lopulla kehittämä järjestelmä verkkosivujen luokitteluun.

Algoritmin kehittämisestä on kulunut jo useita vuosia, ja tietysti Googlen ranking-algoritmeista on tullut paljon monimutkaisempia. Mutta perustuvatko ne edelleen PageRankiin?

Pagerank verkkosivustojen arviointi perustuu linkkien varaan. Linkit toimivat ikään kuin sivulle annettuina luottamusääninä. Tämän logiikan mukaan mitä enemmän ulkoisia resursseja linkittää sivulle, sitä arvokkaampaa tietoa sivulla on käyttäjille.

PageRank pistemäärä 0–10, laskettiin saapuvien linkkien määrän ja laadun perusteella ja osoitti näin sivuston suhteellisen auktoriteetin.

Googlen alkuaikojen algoritmit olivat todella yksinkertaisia ​​– korkea PR ja avainsanatiheys olivat ainoat kaksi asiaa, jotka sivu tarvitsi saavuttaakseen korkean sijoituksen hakutuloksissa.

Tämä johti nopeasti yleistyvään algoritmin hyväksikäyttöön, sivut tungettiin täyteen avainsanoja ja roskalinkkejä rakennettiin urakalla.Roskalinkkejä tehtailevia botteja on käytössä vieläkin, tämän voi helposti todeta jos ei suodata oman verkkosivuston kommentteja.

Nopeasti kommenttikenttään alkaa tulla “mainoksia” ihmepillereistä jotka saavat töpöhännän jöpöttämään.

Google ei tietenkään pitänyt tästä hakutulosten manipuloinnista ja sen jälkeen on tullut monia vastatoimia jotta hakutulokset pysyisivät laadukkaina ja luotettavina.

Käytetäänkö PageRank-algoritmia vielä nykyään?

Tätä kysyttiin Googlen John Muelleriltä ja näin hän vastasi (suunnilleen) vuonna 2020:

” Kyllä, käytämme PageRankia sisäisesti monien, monien muiden signaalien joukossa. Se ei ole aivan sama kuin alkuperäinen algoritmi, siinä on paljon uusia ominaisuuksia (esim. hylätyt linkit jne.), nykyään käytämme myös monia muita signaaleja, jotka voivat olla paljon vahvempia. “

Pagerank ja linkit sivustollesi ovat siis vieläkin vaikuttavia tekijöitä hakukonelöydettävyyden kannalta. Vaikka niiden merkitys on ajan kanssa laimentunut.

Ei muuta kun alla olevan kaavan kanssa tarkistamaan oman sivun PR.

Google Page rank laskemisen kaava
Google Page rank laskemisen kaava

Leave a comment